Vorige keer eindigden we met te vertellen,dat “Olympic Sharon”, gekoppeld aan “Damiano” nog niet had gelegd. Inmiddels heeft ze toch één eitje gelegd,dat ook nog eens bevrucht is.
Natuurlijk koppel je zo’n duivin altijd aan je allerbeste doffers.Nu ze zo slecht met eieren komt is het wel een nadeel,dat je dan van je beste doffers minder jongen hebt.We hebben haar op 2 februari gekoppeld aan een jonge doffer,namelijk een zoon uit het “Teletekstkoppel” van Huub Hermans.Gisteren heeft ze reeds een eitje gelegd,nu hopen op een 2e eitje.
De vliegduiven,die al een paar weken ’s middags “open hok” hebben gehad, zijn inmiddels gescheiden ( op een enkel koppel na,waarvan we de eieren hadden overgelegd ).
De doffers brengen de jongen verder groot.
De duivinnen zitten dus op het duivinnenhok.
Ze komen dagelijks los,krijgen “licht” voer en trainen ook al aardig.Ze worden niet gerouleerd en komen dus op het duivinnenhok binnen.
De vroege jongen (21 stuks) gaan ’s ochtends om ca. 9 uur naar buiten en mogen een paar uur hun gang gaan. Ze verkennen reeds het luchtruim. Om 12 uur is het echter afgelopen met de pret en moeten ze naar binnen.Ze kunnen dan hun kropje vol eten met kweekvoer.De restanten worden ’s avonds weggehaald.
De kweekduiven hebben nu voor de 6e keer gelegd.Van een paar koppels worden de eieren onder de voedsterduiven gelegd,de rest brengt zelf de jongen groot.Alle kweekduiven verhuizen dan naar het kweek/voedsterhok en het kweekhokje zal dan worden “omgetoverd” tot jonge duivenhok.De gedachte hierachter is,dat we toch met een flink aantal jonge duiven willen spelen,maar deze niet meer allemaal in het jonge duivenhok boven willen plaatsen,maar verdelen over 2 hokken.Het voordeel hiervan is,naast dat er minder jongen op de hokken zitten, ze ook nog eens in 2 totaal verschillende hokken zitten.Het ene hok staat op het zuiden en is “dicht” met als verluchting het “varkensschuur-systeem”,terwijl het andere hok op het oosten is gericht met een open ren ervoor.Ook is het de bedoeling het ene hok dagelijks te kuisen en op het andere hok gebroken maiskolven aan te brengen.
Zoals we al eerder hebben vermeld waren we niet tevreden over de resultaten en moest er iets gebeuren,want “stilstand is achteruitgang”. We zullen gaan zien of dit alles ook het gewenste resultaat gaat opleveren.We houden u op de hoogte.