Artikel Ad Schaerlaeckens

Everling een groot kampioen

C en M Everling, vergeten vedettes

artikel ad schaerlaeckens

(Vader en zoon Everling en W de Bruijn, leverancier van diverse heel goede duiven.)

“ Wie is die man die soms bij de Bruijn is met dat grijze halo rond zijnhoofd?”  is een

vraag die vooral Belgen me soms stellen.

“ Dat is Cees Everling”  zeg ik dan. Schouders worden opgehaald. Everling?

Hmmm. Dat zal dan wel. Als ik vervolgens zeg dat Willem hem soms beter vindt dan zichzelf, alle  verhoudingen in acht genomen, wordt men al wat nieuwsgieriger.

Met die verhoudingen doelt de tandarts dan op de aantallen duiven waarmee beide spelen. In die streek wordt met de massa gespeeld. Everling doet het betrekkelijk weinig duiven. Nou ja, weinig.

Voor Zuid Hollandse begrippen dan. Met 40 vliegduiven ben je alleen daar een kleine. Wel dient gezegd dat hij voor het eerst zoveel duiven speelt.

Uiteraard totaal weduwschap zoals bijna iedereen daar al jaren doet. Want is pas sinds vrij kort in Zuid Nederland en België sprake van een soort revival van de duivinnen, in de streek Gouda weet men amper anders.

GOUDA

Dat de Everlings (sinds 2006 spelen vader Cees en zoon Maurice samen) in Gouda wonen maakt de sport daar extra spannend. Tot hun directe tegenstanders horen immers mannen als Verkerk en de Bruijn. Je zou voor minder wensen dat je elders woonde. Everling echter “ heeft ginnen bang” .

Vader Cees speelt er vanaf 1964 met duiven. Toen waren in Gouda 6 clubs, die van hem telde niet minder dan 80 leden. Duivensport was destijds zo populair dat een ledenstop moest worden ingesteld. Wilde men lid worden dan moesten eerst anderen afvallen. Of dood gaan.

Uiteraard is van die massa liefhebbers ook daar weinig over.

Echt goed spelen deed Cees pas vanaf 1990.

Dat was het jaar waarin hij een beetje bevriend raakte met ene W de Bruijn. Er kwamen de Bruijn duiven op het hok, eerst enkele voor bonnen, later werden het er meer. En vanaf toen kon anonieme Cees onder de mensen komen.

Maar de echte doorbraak kwam in 2006.
2006

Men moet weten dat Cees een zoon heeft (Maurice) die al even duivengek is als hij.

In 2006 werd besloten de handen ineen te slaan en vanaf toen werd in tandem gespeeld. De goede contacten met de Bruijn waren gebleven en toen Maurice zich op een dag liet ontvallen dat hij wilde doorstoten naar de top sprak Willem de gedenkwaardige woorden:

“Niets makkelijker dan dat. Besteedt geen geld aan overtollige bijproducten die duiven kunnen missen en leg ook het geld opzij dat je normaal in de kroeg laat.

Ga met het geld dat je uitspaart op zoek naar goede duiven, geloof in niets anders en je komt er.”

Dit gezegd hebbende hielp Willem ze aan nog meer duiven.

En de Everlings waren vertrokken. Zeker toen bleek dat enkele duiven van wijlen Herman Roos, v d Wouwer en Haesendonckx enorm bleken te pakken op de zijne.

En nu, anno 2014, dreigt de droom van Maurice om een grote te worden uit te komen. Met een hok dat voor 80% bestaat uit de Bruijn duiven kan men Everling gerust een rijzende ster noemen. Iemand die niet met de ogen knippert als de Bruijn en Verkerk samen 250 duiven mee hebben, integendeel.

Als die mannen heel vroeg zitten zijn ze pas gerust als ze de aankomsttijden van Everling weten. Genoeg redenen voor een nadere kennismaking.

METHODE

– Er wordt half december gekoppeld, de duiven zitten “ op weduwschap”  vanaf eind februari. Tot de vluchten beginnen worden doffers en duivinnen wekelijks een dag samen gelaten. Ze moeten dan driftig trainen, minstens anderhalf uur per dag.

Vanaf half maart worden de duiven bij goed weer bijna dagelijks weg gebracht.

Eenmaal aan het vliegen worden ze wekelijks nog een keer gelapt tot de eerste HaFo vlucht. De doffers trainen dagelijks twee keer een uur, de duivinnen een keer anderhalf uur.

– Voeren doen ze zoals de Bruijn en steeds meer anderen. Een heel jaar dezelfde mengeling. De vliegers krijgen “ s morgens een handvol snoep per tien duiven, ” s avonds volop basismengeling.

– De partners worden voor inmanden niet samen gelaten.

– Jongen worden enorm veel opgeleerd. Wel zo’n 20 keer, naar het weer wordt amper gekeken, ver wordt niet gereden.

– Tussen de vluchten worden die 1 a 2 keer wekelijks gelapt van ongeveer 70 km.

– Ze worden gescheiden gespeeld en trainen in de middag.

– Medisch wordt amper iets gedaan behoudens een paratyfuskuur in de winter.

OPMERKELIJK

Het eerste wat bij een bezoek aan Everling opvalt is de beperkte hokruimte.

Op een hok van amper 7 bij 2.5 m zitten 110 jongen en 40 oude.

De kwekers zijn daar ook echte kwekers. Eind april waren er duivinnen die al 10 keer gelegd hadden. Zo veel laten leggen en zo veel omkoppelen betekent natuurlijk dat je ook veel voedsterduiven moet hebben. Dat zijn bij Everling zo’n 50 koppels. Die zitten bij vader Cees, de vlieghokken staan dus bij de zoon.

De 12 kweekkoppels zitten op een klein hokje, voorkant open, dat in twee is gedeeld.

Op elk hok zitten 6 koppels. Twee kweekhokjes betekent dat men veel minder problemen heeft met omkoppelen en dat gebeurt daar bij de vleet.

De toppers, en er zitten er nogal wat, worden niet verkocht.

NPO VLUCHTEN

Hebben Brabanders amper interesse in de zogenaamde NPO vluchten, elders zijn die razend populair. Ook in Zuid Holland.

En ook de Everlings willen zich daarop bewijzen.

Of ze daarin slagen? Als dat niet zo was was dit artikel nooit gemaakt. Ze wonnen met name:

– Nanteuil: 11.787 d – 1 (snelste 22.332 d)

– Peronne: 1.767 d – 1 (snelste 28.632 d).

– Creil: 10.371 d – 2

– Argenton 7.796 d – 2

– Nanteuil 13.199 d – 2

– Nanteuil 13.199 d – 3

– Ruffec 3.839 d – 3

– Ablis: 10.126 d – 4

– Nanteuil: 15.060 d – 4

– Bourges: 8.579 d – 6

– Mantes: 7.811 d – 6

– Nanteuil: 15.060 d – 7

– Mantes: 7.811 d – 8. Olympiadeduif cat G in 2011 en…nog eens in 2013.

TOPPERS

Op het hok Everling zitten toch al gauw een tiental duiven die je het predicaat goed, zeer goed of zelfs super op kan spelden. Daaronder:

– 09-1201894 met de fraaie naam “ Olympic Sharon” .

Een fabelachtige duivin en volgens de landelijke competitie BOTB de beste duif van Nederland All round in 2010. Ze won 2e Europacup, was 1e Olympiadeduif Cat C in Poznan en 2e Internationaal. “ Olympic Sharon”  won:

Peronne 3.257 d – 1

Creil 2.366 d – 1

Creil 1.245 d – 1

Creil 3.96 d – 3

St Quentin 11.353 d – 6

Een halfbroer won Creil NPO 10.371 d – 1 en een zoon (“ Olympic Froom” ) was 1e Nederlandse Olympiadeduif Cat C in Nitra 2011.

Het is een zuivere W de Bruijn met een beetje bloed van A Schaerlaeckens en Maurice Haesendonckx.

 

– 11-1742433 voornoemd, ofwel “ Olympic Froom” , en dus 1e Olympiadeduif  in 2011. De naam “ Olympic”  is niet gestolen. Beide ouders waren Olympiade duiven: De moeder is die fameuze “ Olympic Sharon” , de vader “ Olympic Hurricane” , die klasbak van de Bruijn die 3e Nationale Asduif jong werd en 3e Olympiade duif Cat F.  Ook “ Froom”  is een raszuivere de Bruijn met aan vaders zijde veel Leo Heremans bloed. Hij won:

Peronne 1.527 d – 1

Argenton 7.796 d – 2

Mantes 10.446 d – 4

Pommeroeul 3.105 d – 4

Nivelles 6.019 d – 10

– 06-1071971 (“ Jessica” ) is de gouden kweekduivin met de fameuze nazaten.

Ze gaf met name “ Paloma”  (08-588) die 6e NPO Bourges won (8.579 d). “ Paloma”  is op haar beurt moeder van 1e NPO Nanteuil (11.787 d) en ze is tevens moeder van “ Lindsley”  (09-879). “ Lindsley”  won Creil 12.675 d – 7, Peronne 10.730 d – 13 en Peronne 10.993 d – 26. Ze won op 3 jaar tijd liefst 51 prijzen en is op haar beurt weer moeder van 3e NPO Nanteuil, 13.199 d.

Over duiven die doorkweken gesproken! En dat is eigenlijk niet zo verwonderlijk.  Vader van “ Jessica”  is niemand minder dan “Apollo” van W de Bruijn.

Van “ Apollo”  stammen met name de 2e Nationale Asduif HaFo KBDB van Cassaert en de Vandenabeele duif die 5 mei bij hard weer de snelste was van 13.000 duiven.

Moeder van kweekfenomeen “ Jessica”  komt van v t Horst en is een van Zonduif.

– 11-1753104 (“ Nanteuil” ) 1e NPO en snelste van liefst 22.332 duiven van Nanteuil.

Is vader van 1e Duffel 4.441 d, 1e Peronne 10.767 d (snelste 28.632 d) en 6e NPO Mantes 7.811 d. Komt uit eerder genoemde “ Paloma” , die een dochter is van “ Jessica”  die weer uit “ Apollo”  komt. Verder ook G v d Wouwerbloed in deze duif.

We stoppen er mee. Dit moet genoeg zijn om U te overtuigen.

TOT SLOT

Tot zo ver een kennismaking met die man met dat grijze haar en zijn zoon.

Cees Everling is iemand die luistert anderen laat praten.

Gewoon een van die grote kampioenen die je over het hoofd zou zien als er niet zo iets bestond als uitslagen.

Maar het is niet het geluid dat je voortbrengt, of de reclame die je maakt, maar de uitslagen die zeggen hoe goed je bent.

En geloof maar Everling is goed, heel goed.

 

 

 

© Ad Schaerlaeckens

Bladwijzer de permalink.

Één reactie op Artikel Ad Schaerlaeckens

  1. Zona zeggen:

    comment3,