Update februari 2021

We zijn al weer bijna 3 maanden verder na ons laatste schrijfsel omtrent de gebeurtenissen op ons duivenkot. Hoogste tijd dus voor een update.
De werkzaamheden aan de hokken zijn klaar. Alle afdelingen zijn voorzien van een kleine ren en een spoetnik. Het glas in de ramen is vervangen door een rek van latten, dat kan worden weggehaald. Bij de oude duiven is het mogelijk om d.m.v. een schuifbaar polycarbonaatplaatje het weer dicht te zetten, maar hiervan is tot op heden nog geen gebruik gemaakt. De ramen staan dag en nacht open. Aan zuurstof derhalve geen gebrek.

Het hok op de nieuwe locatie is klaarDe kweekduiven werden op 25 november 2020 gekoppeld. Door gebruik te maken van voedsterkoppels hebben we van de beste duiven, die ook een keer werden omgekoppeld, inmiddels 4 ronden gekweekt.

De jongen worden als ze ca. 14 dagen oud zijn op de gond geplaatst
De oudste jongen gezamenlijk aan de voerbak
De oudste jongen komen reeds buiten, ook in de sneeuwDe vliegduiven, die op de nieuwe locatie moesten worden overgewend, zijn op 21 december 2020 gekoppeld. Zodra de duivinnen het 2e ei hadden gelegd zijn we ze los gaan laten. We hebben het hok opengezet en de duivinnen hun gang laten gaan. De doffers, die op dat moment op de eieren zaten, werden in hun broedhok opgesloten. Het grootse deel is helemaal niet meer naar het “oude hok” teruggegaan.
Helaas zijn er wel 3 duivinnen, waaronder onze beste jonge duivin van 2020, verloren gegaan. Toen de duivinnen waren overgewend hebben we de eieren weggehaald en onder voedsterduiven gelegd. Nu waren de doffers aan de beurt. We hebben het hok opengezet, zodat zowel de doffers als de duivinnen naar buiten konden. Aangezien de duivinnen al waren overgewend ging het met de doffers ook rap. Slechts een enkele is een keer op het oude adres wezen kijken, één doffer hebben we nooit meer gezien.
De jongen van de vliegduiven ( van de 2e ronde ) zijn nu zo’n 14 dagen oud. De duivinnen gaan dan naar het duivinnenhok. Wel zullen ze worden losgelaten en mogen ze als ze weer binnenkomen de jongen voeren en gaan dan weer naar het duivinnenhok. Dit om ze toch de drang naar het “nieuwe hok” niet te laten verliezen.

De jonge en de oude duiven gaan nu om de dag los, dat wil zeggen, de ene dag de jonge duiven en de andere dag de oude duiven. Ze mogen de gehele dag hun plan trekken. Ze kunnen dan goed de omgeving verkennen en ook leren ze op deze manier alert te zijn op eventuele aanvallen van roofvogels.

Zo zijn we ondanks de corona-pandemie en de winterse omstandigheden van dit moment toch lekker met de duiven bezig. Nog een aantal weken en dan gaan we onze vliegduiven weer voorbereiden op het nieuwe vliegseizoen.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.